Books on tour, 4 oktober 2018

Donderdagavond 4 oktober, precies een week geleden.

18u00: ik sta nog altijd aan te schuiven in een poging om van Gent in Antwerpen te geraken voor onze eerste Books on Tour. De spanning stijgt! En laat dat net het thema van de avond zijn: hoe je door middel van spanningen tot efficiëntere samenwerking komt.  Gelukkig hebben Els Roelandt en Evelyne Schöller dat slimmer aangepakt: zij vertrokken al in de namiddag. En konden daardoor in rust aan de eerste Books on Tour beginnen.

18u30: de eerste deelnemers druppelen binnen. Onder de indruk van het mooie Paviljoen7 waar gastvrouw Katleen glunderend onze gasten ontvangt. Alles staat klaar en ook wij zijn er klaar voor.

19u20: We trappen de avond op gang met een gedicht van Bréne Brown en nodigen de deelnemers uit om al wandelend door de prachtige loft met elkaar in verbinding te komen: ‘ontmoet iemand die je niet kent en deel met elkaar waar je spanning ervaart tussen wat er is en wat er kan zijn.’ Het zorgt voor korte, maar krachtige gesprekken. Marco Bogers, schrijver van het boek ‘Getting Teams Done’ neemt het woord en brengt zijn verhaal: over hoe hij als jonge en ambitieuze manager van een team van topprofessionals rapper buiten lag dan hem lief was (hij ging de boel eens effe structureren…), over hoe hem dat tot een periode van zelfonderzoek en vertraging bracht om daarna steeds duidelijker te zien wat hij te doen had. En zo werd het boek “Getting Teams Done” geboren dat methodes uit Holacracy® beschrijft die spanningen omzet in constructieve verandering en kansen biedt om vanuit rollen efficiënt draaiende cirkels op te zetten. Tegen alle verwachtingen in lijkt het boek iets te raken bij mensen, want het is intussen aan de zesde druk toe. Het geraakt zelfs tot in Vlaanderen en ook hier doet het iets met mensen want deze Books on Tour was in een mum van tijd volzet.

Marco en een collega-coach nodigden de groep ook uit voor een simulatie: zo kon iedereen ervaren hoe het is om vanuit rollen in een actiecirkel spanningen ter sprake te brengen en deze te proberen oplossen. Het was verrassend dat deelnemers op pakweg een half uur al verschil ervaarden met het klassieke vergaderen: versneld tot resultaten en besluiten komen die gedragen zijn door het team, enkel de eerste stap vastleggen en het issue niet helemaal oplossen, enkel grondige bezwaren die mee genomen worden,….

Het werd door de aanwezigen als een waardevolle ervaring gezien én het zorgde eveneens voor frustratie: beginnen werken met deze methodieken vraagt écht een andere mindset. Het is anders. Daar kunnen we over meepraten: binnen ons collectief zijn we er ook mee begonnen.

Onze gasten kregen het laatste woord. Dat hebben we gevat in deze woordenwolk.
En daarna was het tijd voor wat napraten. Geanimeerde gesprekken ontstonden en wij zagen dat het goed was…
De inschrijvingen voor de tweede Books on Tour lopen intussen op volle toeren. Meer weten? Neem dan een kijkje op onze eventpagina.